Ons verhaal


Achter Puike Wijnen zitten Karin en Jos. Liefhebbers, uitzoekers en ook wel een beetje avonturiers. Zoals een goed glas wijn, vond Puike Wijnen zijn oorsprong al tientallen jaren geleden. En wel in een muffe Franse kelder, waar een zesjarige Jos ongedurig zat te wachten op zijn vader.

 

“Wijn zit bij mij in de familie”, legt hij uit. “Als kleine jongen snap je aan de ene kant niet waarom er in vredesnaam zo oeverloos in die dompige ruimte over een nogal goor drankje geneuzeld wordt. En nog eentje proeven, en toch maar ook die andere proberen. Maar aan de andere kant: iets mysterieus en samenzweerderigs had het wel. Ik weet zeker dat het daar allemaal al begon.” 

 

Vanaf zijn tienerjaren leerde zijn vader Jos te keuren en te proeven. En toen hij tijdens zijn studententijd Karin leerde kennen (“toen je nog zoete witte wijn dronk!”) breidde de wijnliefde als vanzelf uit. Samen met elkaar, maar ook met vrienden, op tripjes en tijdens warme avonden met de wijnclub. Karin: “De smaak en het drinken is één ding. Maar het met elkaar delen, erover praten, horen over vondsten van vrienden, het precies bij een gerecht weten te passen. Tja, dat maakt de ervaring rond en dan komt de wijn tot zijn recht.”


 

Zo sloeg de autodeur menigmaal dicht om op vakantie zuidwaarts te keren. Want in deze streek… En over die boer hoorde ik… En als we daar nou eens proberen aan te bellen… “De producenten en boeren die je op die reizen spreekt, tussen het stof of aan de kant geschoven ordermappen, daarvan krijg je zin om het leven te vieren”, vertelt Karin. “Toon je enthousiasme dan matchen ze dat dubbel. Voor je het weet rijd je achter de boer aan langs de wijngaarden, zodat hij de groeiende trossen kan tonen. Dan sta je daar op het Franse veld en dat is zo gaaf, ik wil die smaak en die geuren en het simpele plezier delen.” Jos knikt: “Het is mooi om te zien welke tradities en gebruiken er achter de kurk schuilen. Van generatie op generatie, zoals bij mij thuis.” 

De verhalen en de flessen nemen ze mee naar huis. Soms zijn het de enige flessen die in Nederland te vinden zijn, maar in elk geval allemaal zuiver, uitgesproken en eigenwijs. Om te delen met vader, met de wijnclub en met de liefste vrienden. En nu ook met jou.

 

Vertel Jos en Karin via het contactformulier jouw wijnwensen of -twijfels. Ze helpen je kiezen of vertellen je meer. Staat er straks ook een puike fles bij jou op tafel.