In Lessona, aan de voet van de Italiaanse Alpen, maakt ooit-architect Pietro Cassina knappe wijnen van Nebbiolo druiven. Met een oog voor perfectie schetst, schaaft en bouwt hij aan zijn rode wonderwijnen. Behalve toewijding en talent is er de derde ‘t’ om van deze mistige Piemontedruif een succes te maken: tijd. En dat krijgen de wijnen van Pietro in zijn eigen ontworpen wijnkelder.

Pietro van Azienda Vitivinicola Pietro Cassina - Lessona, Alto Piemonte

Waarom ben je wijnboer geworden?

Mijn familie maakt al vele generaties wijn in Lessona. Mijn vader is zijn hele leven wijnboer geweest, hij heeft 30 jaar in Amerika doorgebracht. Daar wou hij een nieuwe toekomst opbouwen nadat hij Italië had verlaten begin jaren ’40. Hij begon met een kleine wijngaard aan de Westkust en heeft dat steeds verder uit kunnen breiden. Toen hij terugkeerde naar Italië voor de liefde, nam hij de wijngaarden in Lessona weer in gebruik. Ik koos voor een andere carrière en volgde een opleiding tot architect. Maar toen mijn vader overleed stond ik als enig kind voor de keuze om de familietraditie voort te zetten. Mijn moeder kon hierdoor bij de wijnmakerij blijven wonen, mijn vrouw kon haar bedrijf in de regio voortzetten en ik besloot mijn toekomst als wijnmaker te omarmen. Het leven als wijnboer is echt onderdeel geworden van mijn identiteit.

Wat is jouw visie op wijnbouw, wat probeer je na te streven?

Onze planeet is kwetsbaar, daarom zetten wij ons in voor het behoud en het verbeteren van de natuurlijk aanwezige bronnen, het verminderen van de milieu-impact en onze ecologische voetafdruk en om tegelijkertijd de biodiversiteit te bevorderen. De wijnkelder is ontworpen met 3 ondergrondse niveaus, bij de vinificatie maken we gebruik van de zwaartekracht en het warmte regulerend vermogen van de bodem zorgt ervoor dat de temperatuur in de kelder op een natuurlijke manier op peil blijft. Op het dak staan voldoende zonnepanelen om in onze energiebehoefte te voorzien. De wijngaarden zijn omgeven door bossen en groeien op bijzondere bodems van vulkanische oorsprong. In de wijngaarden worden geen pesticiden gebruikt, bemesten we met paardenmest en werken we met lage opbrengsten. Op deze manier proberen we ons unieke terroir tot uiting te laten komen, van wijngaard tot fles.

Pietro 2

Wat maakt jouw wijnen uniek?

Tijd is cruciaal voor de Nebbiolo druif. Lange flesrijping ontplooit het verfijnde en elegante karakter van deze bijzondere druif. Onze wijnen rijpen voornamelijk in grote ovalen vaten, gemaakt van Zwitsers en Oostenrijks eiken (meestal van het merk Stockinger). Dit is een zeer harde houtsoort die geen intense geuren en aroma’s afgeeft zoals vanille, wat typisch is voor andere eikensoorten. Hierdoor krijgt de wijn de juiste hoeveelheid micro-oxygenatie, wat de wijn de echte hoofdrolspeler maakt.

 

Terug naar blog