Op een van de mooiste plekken in de zuidelijke Rhône ligt Domaine Saint Amant: op de top van de gelijknamige Saint Amant heuvel in Suzette. Hier maakt Eloise op het kleinschalige familiedomein bijzondere wijnen met een uniek terroir.

Eloise van Domaine Saint Amant - Suzette, Rhône

Waarom ben je wijnboer geworden?

Ik werd wijnmaker nadat ik jarenlang had gezegd dat ik nooit betrokken zou raken bij het familiebedrijf: ik was blij om af en toe te helpen en op die manier erbij betrokken te zijn, maar het voelde overweldigend om het allemaal zelf te doen. Tot ik op een gegeven moment veel cruciale beslissingen tijdens de oogst toevertrouwd kreeg en ook de mogelijkheid kreeg om mijn eigen cuvées te maken. Op dat moment had ik nog weinig kennis en ervaring, maar het was ontzettend tof om zelf de antwoorden te moeten zoeken op alle vragen die ik had en om tegelijkertijd voor het eerst m’n eigen wijn te maken en te zien hoe deze vorm begon te krijgen. Er zijn zoveel variabelen! Zoveel mogelijkheden, zoveel keuzes! Dat was het moment waarop ik dacht: ik kan niet wachten tot de oogst van volgend jaar om verschillende dingen uit te proberen. En zo werd ik wijnmaker omdat ik heel erg graag wijn maak.

Eloise oogst

Wat is jouw visie op wijnbouw, wat probeer je na te streven?

Mijn visie op wijnbouw is heel erg de visie van mijn generatie: ik wil wijnstokken laten groeien in een natuurlijke en gezonde omgeving, op een manier die respectvol is voor de planeet, en zonder onnodige tussenkomst. Dit betekent een levende bodem, waarin de planten kunnen gedijen; snoeien met respect voor de fysiologie van de wijnstok; met als algemeen doel een gezonde wijnstok te hebben die beter bestand is tegen de uitdagingen waar we mee te maken hebben door de klimaatverandering. Een gezonde wijnstok die sterk en gezond is en opgewassen is tegen de meest voorkomende ziekten en schimmels.

Eloise blog

Wat maakt jouw wijnen uniek?

Zoals met veel Franse wijnen… het terroir! Deze unieke combinatie van de locatie van onze wijngaarden, de specifieke klimatologische omstandigheden in de wijngaard, onze manier van werken en onze aanpak, de invloed van de wijnmaker zelf. Domaine Saint Amant ligt op een van de mooiste plekken in de zuidelijke Rhône: op de top van de gelijknamige Saint Amant heuvel in Suzette, met een fantastisch uitzicht op de Dentelles de Montemirail en in de verte de Mont Ventoux. De terrasvormige wijngaarden bevinden zich tussen de 400 en 600 meter hoogte - en we vallen hiermee op tussen onze buren. En bij het maken van onze wijnen ligt de nadruk heel erg op de frisheid van de hoogte. Er zijn niet veel wijnboeren in de zuidelijke Rhône-vallei met zoveel hoogte - er zijn eigenlijk niet zoveel wijngaarden in Frankrijk boven de 500 meter hoogte! Het unieke terroir zorgt voor een onderscheidend karakter van onze wijnen.

Saint Amant

Terug naar blog

Ontdek de wijnen van Eloise:

Domaine Saint Amant Borry 2020
wilde perzik, abrikoos, witte bloemen, delicaat

€14,95

Domaine Saint Amant Tabardonne 2021
vol, rond, geel fruit, houtrijping

€20,95

Product title
Niet op voorraad

€19,99