Wat is de ideale drinktemperatuur van wijn?

Temperatuur kan een wijn maken of breken. Drink je volle witte wijn te koud, dan proef je de rijkheid niet. Schenk je rode wijn te warm, dan smaakt ie log en zwaar. Maar wat is dan de ideale drinktemperatuur van wijn? Dat verschilt per wijn.

De ideale serveertemperatuur van wijn

Waarom is temperatuur bij wijn zo belangrijk?

Temperatuur beïnvloedt de geur en smaak van wijn. Bij de juiste temperatuur zijn de aroma’s, zuur, zoet en het alcoholpercentage in balans en komt een wijn pas echt tot zijn recht. Is wijn te warm, dan verliest de wijn zijn fruitigheid en komt vooral de alcohol sterker naar voren. Bij te koude wijn ruik je de aroma’s veel minder en overheersen de zuren in de smaak.

Ideale serveertemperaturen van wijn

De ideale serveertemperatuur van wijn_overzicht

Mousserende wijn

De meeste mousserende wijnen, zoals Champagne, serveer je op 6-8°C. Complexere Champagnes hebben meer smaak en kunnen iets warmer worden geserveerd, bij 8-10°C zijn die smaken en aroma’s beter te herkennen.

Frisse witte wijn

Wijnen zoals Sauvignon Blanc, Verdejo en Grüner Veltliner kun je het beste op 8-10°C serveren (3 uur koelen). Als je deze wijnen direct uit de koelkast serveert (5°C) zal de geur en smaak veel minder goed aanwezig zijn.

Volle witte wijn

Volle aromatische wijnen als Chardonnay, Pinot Grigio, Viognier en Riesling serveer je op een iets hogere temperatuur van 10-12°C (1,5 tot 2 uur koelen of een half uurtje vantevoren uit de koelkast). Op deze temperatuur proef je minder zuren en komt de smaak van een volle wijn beter tot zijn recht.

Fruitige rode wijn

Het fruitige karakter van wijnen als Pinot Noir, Beaujolais en Gamay komt bij een serveertemperatuur van 15-16°C goed tot zijn recht (half uurtje koelen).

Robuuste volle wijn

Wijnen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Sangiovese worden traditioneel op kamertemperatuur gedronken. Alleen is de kamertemperatuur tegenwoordig al snel meer dan 20 graden. Bij dergelijke temperaturen blijft er niets over van de smaak en het aroma van je wijn. Serveer deze wijnen op een temperatuur van 16-18°C (kwartiertje koelen) om veel meer te proeven van je wijn.

Rode wijn gekoeld drinken?

Dit lijkt misschien gek. Toch kan het de smaak van je wijn nog beter maken. Onze gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven. Door rode wijn licht te koelen, komt-ie het best tot zijn recht 

Slimme tips om snel je wijn te koelen

Is je wijn niet op temperatuur, maar wil je wel een fles open trekken? Met deze tips heb jij je wijn supersnel op temperatuur!

  • Vul een bak voor de helft met water, de andere helft met ijsblokjes en een flinke schep zout. Door de toevoeging van het zout verloopt het afkoelproces extra snel. Houd voor rood 5 tot 10 minuten aan, voor wit zeker 20 minuten.
  • Een andere hele effectieve tip: rol de fles wijn in een natte theedoek en leg deze in de vriezer. Door de natte doek koelt de wijn nog sneller af dan normaal.

 

Terug naar blog